rimpels verdwijnen natuurlijk effect


Botox


Wat is Botox?

Botuline-toxine is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum. Het eiwit blokkeert  de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of  stil komt te liggen. Dit eiwit wordt rechtstreeks in de spier gespoten.

Toepassing

Botox injecties zijn bedoeld om ongewenste rimpels in het gezicht tijdelijk te verzachten of te  laten verdwijnen. Rimpels ontstaan door willekeurig en onwillekeurig aanspannen van spiertjes in  het gezicht die verantwoordelijk zijn voor de mimiek (uitdrukking) van het gezicht.  Een rimpel is een natuurlijk symptoom van veroudering. De belangrijkste rimpels zijn de  voorhoofdsrimpels, de fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen) en de kraaienpootjes (aan  weerszijden van de ogen). Als het gezicht ontspannen is, zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn,  maar bij praten of alleen maar ingespannen luisteren, kunnen diepe rimpels in het voorhoofd en  tussen de wenkbrauwen zichtbaar worden. Bij veelvuldig lachen vormen zich kraaienpootjes  naast de ogen. Bovendien kunnen rimpels uiteindelijk ‘in de huid blijven staan’: ook bij  ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig.  De injecties bevatten botuline toxine, een eiwit dat in staat is om de werking van de betreffende  ‘rimpelspiertjes’ tijdelijk te ontspannen. Het resultaat is dan een strakke, gladde huid. De  behandeling kan zowel bij jongere als oudere volwassenen worden toegepast.


Hoe gaat de behandeling is zijn werk?

U neemt plaats op de behandelstoel  en we zorgen ervoor dat u zo comfortabel mogelijk ligt.  Vervolgens zal de arts de Botox vloeistof injecteren met een heel dun naaldje in de betreffende  huidspiertjes in het gezicht. De injecties voelen aan als ‘speldenprikjes’ en zijn heel goed te  verdragen. Een verdoving is niet nodig. Na het injecteren kan er ter plekke roodheid en lichte  zwelling ontstaan en soms een kleine bloeduitstorting. Deze verschijnselen trekken snel weer  weg, de volgende dag is er zo goed als niks meer zichtbaar. Het is mogelijk om make-up te  gebruiken om eventuele prikpuntjes of blauwe plekjes te bedekken.

Resultaten

Het effect is zichtbaar na 2-5 dagen en na 10-14 dagen is het resultaat optimaal. Vooral  fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes zijn heel goed te behandelen met Botox. De  duur van het resultaat kan per persoon verschillen. Na 3-6 maanden is het middel uitgewerkt en  kan de behandeling zonder problemen herhaald worden. Naarmate Botox vaker wordt toegepast,  blijft het langer effectief, gemiddeld zes maanden. Andere delen van het gezicht, zoals mond,  wangen en kin kunnen ook behandeld worden met Botox maar het resultaat is hiervan wisselend.  Daarom kan dit beter behandeld worden met fillers.

Eventuele bijwerkingen

 • Er zijn in het algemeen geen complicaties. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage dosering

 • Ongeveer 1-2% van de mensen heeft antistoffen tegen botox. Bij hen heeft de behandeling minimaal tot geen effect

 • Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling

 • In uitzonderlijke gevallen kan een Botox-inspuiting een effect op spieren naast de injectieplaats  hebben, dat kort aanhoudt. Dat is het geval als er een horizontale rimpel vlak boven de wenkbrauw wordt ingespoten; een 'hangend' ooglid kan dan het gevolg zijn. De behandelende arts zal dan ook altijd heel goed de afweging maken welke rimpels voor een Botox behandeling in aanmerking komen

Wanneer mag u niet met Botox behandeld worden?

 • U  mag niet met Botox behandeld worden als u bepaalde aandoeningen heeft. Ook bestaan er omstandigheden waaronder u extra voorzichtig  moet zijn. Laat uw arts weten of 1 van de  volgende punten van toepassing is op u.

 • Als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden of borstvoeding geeft

 • Als u lijdt aan een neurologische aandoening

 • Als u antibiotica of geneesmiddelen die de spieren ontspannen gebruikt

 • Als u in het verleden problemen heeft gehad met Botox

 • Als u recent een tetanusinjectie heeft gehad

Wanneer dient u uw arts de waarschuwen?

Als een bijwerking lastig wordt voor u of als u andere effecten waarneemt en u denkt dat deze te  maken hebben met de behandeling, kunt u uw arts raadplegen. Een bijwerking zoals een hangend  bovenooglid is altijd van tijdelijke aard


Aandachtspunten

 • Direct na de behandeling kan er sprake zijn van lichte roodheid, zwelling, gevoeligheid en een gevoel van jeuk op de behandelde plek. Dit is een normaal neveneffect van de injectie. Deze ongemakken zijn tijdelijk en verdwijnen meestal na 1 of 2 dagen. Bij aanhoudende klachten of als er andere reacties worden gezien, neem dan contact met ons op.

 • Vermijd de aanraking van het behandelde gebied gedurende 6 uur na behandeling. Daarna kan een lichte make-up worden aangebracht en kan de behandelde plek zacht met water en zeep gewassen worden.

 • De eerste 4 uren na de behandeling niet gaan liggen (goed bewegen)

 • De dag van behandeling niet intensief sporten

 • Gebruik geen powerplate(trilplaat) de eerste dagen na de behandeling

 • Wacht met het blootstellen van de behandelde plek aan intense warmte zoals solarium, sauna’s en zonnebaden of extreme kou totdat de eerste zwelling is verdwenen.

 • Indien u eerder last heeft gehad van koortsblaren in het gezicht, dan bestaat het risico dat zich door de injecties opnieuw een dergelijke aanval kan voordoen.

 • Indien u aspirines of andere vergelijkbare medicatie heeft gebruikt, dan bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van een blauwe plek en bloeding ter plaatse van de injectie.

 • Het effect is zichtbaar na 3-8 dagenHet effect van de behandeling duurt gemiddeld 4-6 maanden